
Bohaterami osadzonego w drugiej połowie XIX wieku filmu są znakomita kucharka Eugénie i znany smakosz, gastronom Dodin. Od 20 lat razem gotują, tworzą przepisy i wydają wielkie przyjęcia. Rozmawiają ze sobą głównie za pośrednictwem potraw, przygotowując wspaniałe buliony, sosy, przepiórki, turboty, warzywa z własnego ogrodu czy spektakularne desery. Świat, który wspólnie tworzą, pomaga im przetrwać najtrudniejsze życiowe momenty, a ich relacja przez lata ewoluuje.
- Aktorzy: Juliette Binoche, Benoît Magimel, Jean-Marc Roulot, Bonnie Chagneau-Ravoire, Emmanuel Salinger i 15 więcej
- Reżyser: Anh Hung Tran
- Scenarzysta: Anh Hung Tran
- Ostatnia aktywność: 26 lipca
- Dodany: 26 lipca 2023
-
Oceny krytyków
-
Oceny użytkowników
-
Recenzje krytyków
-
Seans filmu Trana to prawdziwa sensualna uczta. Bulion i inne namiętności pozwala się w sobie rozsmakować. To slow cinema, które nigdzie się nie spieszy, lecz zachęca do komfortowego chłonięcia smakowitych obrazów, rozpływania się nad urokiem francuskiej kuchni i namiętności płonącej między bohaterami. Wystawna uczta, o której długo nie można zapomnieć.
-
Najpiękniejszy wizualny food porn dostępny na rynku w tym roku. Zarazem moja największa pozytywna niespodzianka tegorocznego konkursu głównego w Cannes.
-
Filmowa uczta. Palce lizać. Przystawka, danie główne i deser w jednym. Jakiekolwiek kulinarne odniesienia w przypadku filmu Tran Anh Hunga są bardziej niż na miejscu.
-
Bulion i inne namiętności to film, który zaczyna tracić w momencie, w którym zaczynamy o nim intensywniej myśleć. Jednak w kinie często warto dać ponieść się emocjom i nie zawsze traktować fabułę jako najważniejszego waloru. Czasem zdarza się to w spektakularnym kinie akcji czy zachwycającym aranżacjami utworów musicalu, a innym razem właśnie w takiej nietypowej kulinarnej opowieści.
-
pewnym sensie "Le passion de Dodin Bouffant" jest trochę jak program Roberta Makłowicza wyreżyserowany przez Erica Rohmera. Ciepły urok polskiego kucharza i zachęcająca miłość do jedzenia spotykają u Trana emocjonalną złożoność oraz seksualne napięcie kina francuskiego nowofalowca. Jednocześnie reżyser nie traci wcale spokoju azjatyckiej narracji "Zapachu zielonej papai", tworząc niezwykle zachęcające wietnamsko-francuskie fusion, w którym naprawdę nie sposób się nie rozpłynąć. Bon appetit!
-
Wybaczcie zwietrzały recenzencki wytrych, lecz przypadek Bulionu... zdaje się samemu zachęcać do opisywania zjawisk za pośrednictwem kulinarnych metafor. W końcu od dawna nie było na ekranach romansu tak nieoczywistego i pomyślanego do chłonięcia wszystkimi zmysłami, w którym faszerowanie kurczaka mówiłoby o postaciach więcej niż najdłuższy monolog.
-
Tytułowa namiętność to chyba słowo najpełniej oddające uczucie, z jakim Tran Anh Hung podchodzi do procesów tworzenia jedzenia. Z przedstawianych przez niego obrazów bije wielka pasja, czyniąca ze "zwykłej" kuchni świątynię kulinarnych rozkoszy. Niestety, opowiadanie wiarygodnej i interesującej historii idzie reżyserowi dużo słabiej, przez co mój filmowy apetyt nie został zaspokojony.
-
-
Recenzje użytkowników
-
"Bulion..."to dobrze skrojony dramat obyczajowy.W swojej narracji jest bardzo hmm ślamazarny, ale na tyle ciekawie się to kreuje,że widz ani na chwilę nie czuję, że to film przydługi, bądź też nudny.Wizualnie, wszystkie sceny w których bohaterowi gotują są genialne nakręcone i z pewnością na ten seans nie można iść głodnym.To też piękna historia o miłości dojrzałej,dążeniu do perfekcjonizmu w swoim fachu i zatraceniu się w sztuce kulinarnej.Żartobliwie to zjadliwy film :D i wart obejrzenia.
-
Przez żołądek do serca: film o gotowaniu i spożywaniu. Skupiony na potrawach z symboliczną historią melodramatyczną. Genialne ujęcia i realizacja dźwięku.
-
(8.3) 20 lat po rozstaniu Magimel znów podrywa Binoche. Kuchnia dwójki perfekcjonistów. Połowy rzeczy bym nie tknął, ale jak to przepięknie wygląda!
-
8.520 kwietnia
- Skomentuj
-
-