
Sentaro prowadzi małą piekarnię, w której serwuje dorayaki - japoński deser składający się z naleśników przekładanych słodką pastą z czerwonej fasoli. Sentaro szuka kogoś do pomocy w kuchni, jednak gdy zgłasza się starsza pani, Tokue, niechętnie przyjmuje ją do pracy. Tokue szybko udowadnia, że jej ręce potrafią czynić cuda, gdy chodzi o przygotowywanie "an". Dzięki jej sekretnej recepturze, mały biznes wkrótce rozkwita...
- Aktorzy: Kirin Kiki, Masatoshi Nagase, Kyara Uchida, Miki Mizuno, Miu Takeuchi i 6 więcej
- Reżyser: Naomi Kawase
- Scenarzysta: Naomi Kawase
- Premiera kinowa: 5 sierpnia 2016
- Premiera DVD: 8 marca 2017
- Premiera światowa: 14 maja 2015
- Dodany: 20 lipca 2016
-
Oceny krytyków
-
Oceny użytkowników
-
Recenzje krytyków
-
Wnioski z tej nauki nie są może zbyt odkrywcze, medytacyjny rytm filmu niektórych widzów może znużyć, są symbole zbyt oczywiste i momenty zbyt czułostkowe, ale jeśli ktoś ma ochotę właśnie na niespieszne, wolne od zadyszki, delikatne kino, to jest okazja.
-
Początkowo smakuje jak danie z kinowego fast foodu, lecz z każdą chwilą nabiera coraz większego wyrafinowania.
-
Polecam gorąco, bo sama miałam duże oczekiwania wobec filmu, a otrzymałam dużo więcej niż śmiałam chcieć!
-
To zdecydowanie nie jest film, który można obejrzeć w biegu, będąc myślami gdzie indziej.
-
Filozoficzna uczta pełna smaków i słów, które, otoczone zapachem piekarni dorayaki, stają się przepisem na życie z dala powierzchownego pędu.
-
W swoim powolnym sposobie narracji Naomi Kawase staje się chwilami manieryczna. Ale niektóre obrazy z jej filmów są prawdziwie przejmujące.
-
Kino nieskomplikowane zupełnie jak potrawa, którą serwują bohaterowie filmu, lecz jego siłą jest mocno wybrzmiewająca uniwersalna treść.
-
-
Recenzje użytkowników
-
O pasji, starości, chorobie, zazdrości, przyjaźni i śmierci. Zrealizowany on jest w typowo wolnym dla kina azjatyckiego tempie. Sceny są monotonne, długie (np. scena gotowania fasoli trwa blisko 10 minut), dialogi nie częste, kadry dopieszczone. W Azji takie kino jest niezwykle popularne, znajduje również wielu zwolenników w Europie. Ale jak ktoś niespecjalnie gustuje - to będzie rozczarowany.
-